CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Wednesday, December 29, 2010

LUNCH APA HARINI?


UDANG MASAK SWEET SOUR

BAHAN-BAHAN

20 ekor udang sederhana besar
2 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
8 biji cili padi
3 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
garam dan gula
sedikit serbuk kunyit
sedikit air


CARA-CARANYA

1.  lumurkan udang dengan sedikit garam dan serbuk kunyit. goreng hingga hampir garing. ketepikan
2. tumiskan bawang merah, bawang putih dan cili api yang telah ditumbuk
3. masukkan sedikit air
4. masukkan sos cili dan sos tiram
5. tambahkan garam dan gula secukup rasa
6. bila dah masak, boleh angkat


KOBIS MASAK LEMAK PUTIH

BAHAN-BAHAN

1 biji bawang merah
1 biji cili merah
1/2 genggam ikan bilis (ganti dengan udang kering or udang hidup pon boleh)
1 mangkuk santan
1/4 biji kobis
garam
1/4 kiub pati ikan bilis 'Maggi' (optional)

CARA-CARANYA

jangan terkejut..sebab senang sangat2...
masukkan semua bahan2 tadi dengan sedikit garam, dan kacau hingga menggelegak tapi jangan sampai pecah minyak...siap!huhu

No comments:

Post a Comment