ha.....die macam daging masak kicap...tapi lain sket...maaflah ye..macam comot2 sket...hitam je ghopenye..huhu..yang penting rasa best..hehe..adik aku komen2 gak...tapi 2 round gak die makan nasi..siap curi2 ratah..pastu siap request suruh masak lagi selang esoknye...
BAHAN-BAHAN
500g daging lembu
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil lada hitam
3 sudu besar cili giling
1 sudu besar kerisik
3 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
4 sudu besar kicap pekat
3 sudu besar kicap manis
1 batang cili merah
1 batang cili hijau
air
gula
CARA-CARANYA
1. tumiskan dulu kulit kayu manis, bunga lawang, jintan manis yang ditumbuk dan lada hitam yang ditumbuk
2. tumiskan pula cili giling, bawang merah dan bawang putih yang diblend bersama sehingga garing
3. masukkan daging yang telah dibersihkan (aku suka rebus dulu)
4. masukkan sedikit air, kicap pekat, kicap manis dan kerisik. kacaukan
5. tambah gula secukup rasa.
6. tambahkan air mengikut kepekatan yang di inginkan. apabila daging hampir empuk, masukkan hirisan cili merah dan cili hijau
7. masak hinnga daging empuk.
Tuesday, December 21, 2010
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
bile nk rase masakan berat syg lg~ huhu
ReplyDeletemailah datang umah~ nak tunggu dating, harapanlah~ bangun pon lambat..orang wat bfast, jadi lunch pulak =P tapi syg pon tingin nak masakkan tuk b lagi..lama dah kan? =(
ReplyDelete