ok....hari ni chef haneem nak ajar menu yang simple gile. ayam masak kunyit. ibu suruh goreng je ayam tu wat lauk tambahan untuk adik2. aku yang terover nak masak ayam masak kunyit bagai.hahaha..
AYAM MASAK KUNYIT
BAHAN-BAHAN:
ayam dipotong dadu/kecil2 (aku wat sket je. dalam 300g. amik bahagian isi je tau)
sedikit garam dan kunyit
sedikit bahan perasa (aku guna serbuk perencah Cukup Rasa' Maggi)
sebiji bawang merah
1/2 biji cili merah
carrot
kacang panjang (supposedly kacang panjang. tapi xde stok..tibai jelah kacang buncis..jangan kacang tanah sudeh~ =D)
CARA-CARANYA
1. lumurkan ayam yang yang telah dipotong2 dengan sedikit garam dan serbuk kunyit. goreng sehingga agak garing.ketepikan.
2. tumiskan bawang merah dan cili merah hingga naik bau.
3. masukkan carrot & kacang buncis serta masukkan sedikit perasa Maggi
4. masukkan ayam tadi. kacau sehingga sayur2 tadi layu je. (xnak lembik2..nak makan sayur tu rangup2)
SOTONG MASAK KICAP
BAHAN-BAHAN
1. 500g sotong yang telah dibersihkan dan dipotong-potong
2. 5 biji cili padi (nak pedas lagi, tambah)
3. 2 biji bawang merah
4. 1 ulas bawang putih
1/2 sudu kecil lada hitam
1 1/2 sudu besar sos tiram
4 sudu besar kicap manis
2 sudu besar kicap masin
sedikit air
CARA-CARANYA
1. tumbuk bawang putih, bawang merah, cili padi dan lada hitam. tumiskan hingga naik bau.
2. masukkan sos tiram, kicap pekat dan kicap manis
3. masukkan sotong. boleh tambah sedikit air jika suka.
4. masak sehinnga sotong lembut
5. kalau ada rasa xcukup, pandai2lah tambah kicap manis or kicap masin =)
No comments:
Post a Comment